Spring til indhold

International Ukrainekonference i København: Ukrainske reformer er afgørende for Europas stabilitet

24.06.2018  13:00

Ukraine står på frontlinjen – både i forsvaret mod Ruslands aggression, men også i kampen om reformer og opgøret med den sovjetiske fortid. Danmark og Europa har en strategisk interesse i, at Ukraines reformproces lykkes. Danmarks værtsskab for Ukrainekonferencen kan give ny fremdrift til landets reformproces.

Udenrigsminister Anders Samuelsen er den 27. juni sammen med sin ukrainske kollega Pavlo Klimkin vært for en international Ukraine-reformkonference i Eigtveds Pakhus i København. Det sker det på et bagtæppe af konflikten mod Rusland, der nu har varet i over fire år. På trods af konflikten har Ukraine formået at gennemføre større reformfremskridt end på noget andet tidspunkt siden landet fik sin uafhængighed efter Murens fald.

Anders Samuelsen siger:

"Reformer er Ukraines bedste modsvar mod Ruslands aggression. Et reformeret Ukraine baseret på europæiske værdier vil vise Rusland, at man ikke vil gå med til sovjet-metoder og undertrykkelse af ukrainernes ønske om en europæisk fremtid. Ruslands ulovlige annektering af Krim og den fortsatte aggression i Østukraine er fuldkomment uacceptable både for Ukraine og for det internationale samfund. Hvis Ukraine fejler i reformprocessen, og det lykkes Rusland igen at fastholde landet i sit jerngreb, så fejler det internationale samfund også. Det kan få konsekvenser for hele Europa.”

Konferencen åbnes af statsminister Lars Løkke Rasmussen og den ukrainske premierminister Volodymyr Groysman. På konferencen vil den ukrainske regering præsentere fremskridt opnået siden den internationale Ukraine-konference i London i 2017.

Anders Samuelsen siger:

”Den ukrainske regering har opnået imponerende resultater siden 2014. For få dage siden vedtog det ukrainske parlament loven om oprettelsen af en uafhængig Anti-Korruptionsdomstol. Det er et vigtigt skridt i kampen mod korruptionen, og vil sikre, at korrupte embedsmænd og politikere kan blive dømt. Men det er også klart, at der stadig er mange udeståender og jeg kan være bekymret over tempoet for reformerne. Det er vigtigt at understrege, at det er den ukrainske regering selv, der skal levere. Reformerne skal ikke ske for vores skyld. De skal ske for ukrainernes skyld. Alle ukrainere har ret til at leve i et retssamfund og til at have politiske ledere, som de kan stole på. Det er det, vi sammen arbejder mod.”

Der ventes deltagelse på konferencen fra over 10 udenrigsministre, fra EU's udenrigsrepræsentant Federica Mogherini, EU’s udvidelseskommissær Johannes Hahn, over 40 delegationer fra EU-, NATO- og G7-lande samt repræsentanter for internationale organisationer. Yderligere deltager repræsentanter fra det ukrainske civilsamfund og privatsektor. Den ukrainske delegation inkluderer 6-8 ministre og ledes af den ukrainske premiereminister, der dagen forinden er på officielt besøg i Danmark. 

For yderligere information:
Presserådgiver Kasper Thams Olsen, 6197903Seneste nyt

    Se alle