Spring til indhold

Kristian Jensen om situationen i Burkina Faso

17.09.2015  21:53
Burkina Fasos militær har i dag gennemført et militærkup, idet man har opløst overgangsinstitutionerne og oprettet et Nationalt Demokrati Råd. Udenrigsminister Kristian Jensen kalder situationen bekymrende.

Burkina Fasos militær har i dag gennemført et militærkup, idet man har opløst overgangsinstitutionerne og oprettet et Nationalt Demokrati Råd. Udviklingen sker i en situation, hvor overgangsstyret planmæssigt var ved at forberede afholdelsen af frie og fair valg ifm. præsidents- og parlamentsvalget den 11. oktober.

Valget ville have gjort Burkina Faso til et demokratisk foregangsland i Afrika, efter at overgangsstyret kom til ifm. den folkelige men relativt fredelige opstand i november 2014 mod Burkina Fasos præsident gennem 27 år, Blaise Compaoré.

Burkina Faso er en vigtig samarbejdspartner for Danmark i Vestafrika. Danmark har et langsigtet udviklingssamarbejde med Burkina Faso, som går tilbage til 1973.

Udenrigsminister Kristian Jensen udtaler:

"Situationen i Burkina Faso er meget bekymrende. Jeg fordømmer på det kraftigste militærkuppet, der sætter transitionsprocessen og vejen hen imod afholdelse af frie og fair valg den 11. oktober over styr. Jeg opfordrer til, at forberedelsesprocessen hen imod valget i oktober hurtigst muligt genetableres. Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at tilbageholdte personer frigives snarest. Alle forsøg på at sætte overgangsstyret fra magten samt true fred og sikkerhed i Burkina Faso må fordømmes af hele det internationale samfund.

Vi følger situationen tæt, og i takt hermed må vi også se på hvilke konsekvenser, det evt. kan få for det danske og europæiske engagement.

Demokrati i Burkina Faso er vigtig for stabilitet i landet og den bredere Sahel-region. Stabilitet i den bredere Sahel region er væsentligt for Europa og Danmark. Vi har mange fælles udfordringer – ikke mindst irregulær migration, organiseret kriminalitet og ekstremisme – som kun et demokratisk og stabilt Burkina Faso kan hjælpe med at løfte."