Spring til indhold

Information om coronavirus/covid-19

Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i Vietnam i forbindelse med udbruddet af coronavirus/covid-19.

Du kan også nederst på siden finde en kort beskrivelse af situationen ift. Laos.

Senest opdateret 08-04-2020│10:00

Inden for almindelig åbningstid (man- til torsdag fra 9.00-17.00, fredag dog 9.00-14.30) kan ambassaden kontaktes direkte på tlf. +84 24 3823 1888 (hvis du ringer fra et dansk telefonnummer) og 024 3823 1888 (hvis du ringer fra et vietnamesisk telefonnummer).

Udenfor ambassadens åbningstid, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral på bbb@um.dk eller +45 33921112. Der er åbent for henvendelser 24/7.

Udenrigsministeriet har desuden oprettet en særlig Asien Task Force, som danskere i Asien og pårørende i Danmark kan henvende sig til. Task forcen kan træffes på Udenrigsministeriets Asien-hotline på e-mail
coronaasien@um.dk eller på tlf. +45 33 92 13 44døgnet rundt.

Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig i.

I forbindelse med dit ophold i Vietnam vil vi gerne vide, om du har brug for hjælp til hjemrejse. Følg venligst dette link for at indtaste de oplysninger, vi har brug for.

Udenrigsministeriet har oprettet en ny Facebook-gruppe til at facilitere frivillige indsatser for at bistå strandede danskere. Du finder gruppen her.

Rejser til og fra Vietnam

Der henvises generelt til Udenrigsministeriets rejsevejledning for Vietnam.

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til alle lande og råder folk, der allerede er på rejse i udlandet, til at rejse hjem. Dette gælder dog ikke for danskere, der er bosat i udlandet.

De vietnamesiske myndigheder har pr. 22. marts lukket grænserne for indrejsende med undtagelse af diplomater, officielle delegationer, højtstående erhvervsfolk og lign. Flyafgange ud af Vietnam forventes derfor at være meget begrænsede efter 22. marts. Det er vigtigt at tjekke reglerne for evt. transitland, da mange lande har indført nye og stramme transitregler.

Du opfordres til at kontakte rejseselskab/flyselskab og forsikringsselskab, for at arrangere hjemrejse hurtigst muligt med de muligheder, der evt. stadig måtte være åbne.

Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +45 33921112).

12. marts ophævede de vietnamesiske myndigheder visumfri indrejse til Vietnam, for danske statsborgere og vietnamesere bosat i Danmark.

15. marts indførte de vietnamesiske myndigheder indrejseforbud for alle turister, der kommer fra Danmark eller som har opholdt sig i andre Schengenlande eller UK inden for de seneste 14 dage.

18. marts stoppede de vietnamesiske myndigheder med at udstede visum til udlændinge, indtil videre i 30 dage.

Hvis dit visum udløber, inden du har mulighed for at komme ud af Vietnam, skal du henvende dig til de vietnamesiske immigrationsmyndigheder. Hvis dit visum er udløbet pga. aflyste fly, eller fordi du har været i karantæne, rådes du til at medbringe bevis for dette ved henvendelse til immigrationsmyndighederne. Bemærk, at der i perioden 1.-15. april ikke vil blive udsted visa, da immigrationsmyndighederne vil holde lukket. Udlændige, der rejser ud af Vietnam i denne periode, vil derfor ikke blive opkrævet gebyr, hvis deres visum er udløbet mellem 1.-15. april.

Det anbefales at kontakte den vietnamesiske ambassade i København, hvis man har spørgsmål om rejse til Vietnam. Se mere på deres hjemmeside her.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål vedr. coronavirus/covid-19 under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19

 

Transitmuligheder for rejsende fra Vietnam til Danmark

Situationen ift. transitmuligheder er meget flydende og ændrer sig løbende. Transit bør fortsat være muligt i Doha. Transit er ikke længere muligt i Thailand, Singapore, Hong Kong, Moskva og Dubai.

Udvikling i Vietnam

Du bør løbende tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.

Den vietnamesiske premierminister har fra d. 1. april kl. 00.00 indført strammere regler for at forebygge og kontrollere COVID-19 epidemien. Dette er indtil videre gældende til og med 15. april. Premierministeren opfordrer alle til at blive hjemme og kun gå ud i nødstilfælde eller for at handle madvarer eller medicin. Der opfordres til, at alle arbejder hjemmefra og kun opholder sig fysisk på arbejdspladsen, hvis det er nødvendigt for arbejdets gennemførelse. Ved ophold udendørs, skal der være mindst 2 meters afstand mellem folk, og man må ikke forsamles mere end 2 personer udenfor.

Disse stramninger har også betydning for antallet af indenrigsfly i Vietnam, og det er derfor vigtigt at tjekke hos flyselskabet, hvis man har brug for at flyve indenrigs.

Desuden vil der i perioden 1.-15. april ikke være taxi eller kørselstjenester så som Grab car etc. i Hanoi, Da Nang og Ho Chi Minh City. Man skal altså finde alternative transportmuligheder, hvis man skal i lufthavnen i den perioden. Det kan også være gældende i andre byer, sørg derfor for at tjekke situationen lokalt.

Det vietnamesiske transportministerie indførte d. 23. marts obligatorisk sundhedserklæring for alle passagerer der rejser indenrigs i Vietnam med fly, tog eller bus. Sundhedserklæringen kan udfyldes online her eller via appen ‘Vietnam Health Declaration’. Det anbefales, så vidt muligt, at udfylde erklæringen 24 timer før afrejse.

Bemærk, at myndighederne i Da Nang 5. april har indført, at personer, som kommer til Da Nang fra Hanoi eller HCMC, skal i 14 dages karantæne. Dette gælder dog ikke for personer, som for nyligt har afsluttet 14 dages karantæne eller personer, med officielt eller forretningsmæssigt ærinde, der i øvrigt har tilfredstillende skriftlig dokumentation fra sundhedsmyndighederne vedr. deres sundhedsstatus.

Desuden er det fra d. 16. marts påkrævet at:
- alle flyrejsende bærer mundbind under alle flyvninger og under ophold i lufthavne i Vietnam.
- både vietnamesere og besøgende bærer mundbind på offentlige steder, herunder i supermarkeder, på togstationer, og under al offentlig transport.

Endvidere er der indført oplysningspligt om COVID-19. Det er således forbundet med strafansvar, hvis man ikke oplyser til myndighederne, at man har COVID-19 eller ikke følger deres anvisninger om isolation m.v. i den forbindelse.

Karantæneregler

De vietnamesiske myndigheder pålægger minimum 14 dages karantæne til alle, der vurderes som F1 og F2. Hvis man er i central karantæne, er der mulighed for at man, hvis man tester negativ og har et fly ud af Vietnam, kan komme ud af karantænen før der er gået 14 dage. Hvis du kommer i karantæne opfordrer vi dig til at tage kontakt til ambassaden, så vi kan følge din sag.

Indrejserestriktioner i Danmark

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat der viser dette (certificate to board).

Nem adgang til vigtig information

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/covid-19 i Vietnam. Danskere bosat eller på rejse i Vietnam opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

• Den vietnamesiske regerings online avis her med seneste nyt om udviklingen af corona-smitte og tiltag i Vietnam.
• WHO’s coronavirus side her.
WHO's råd om, hvordan du bedst beskytter dig.
• For engelsksprogede henvises til det Vietnamesiske sundhedsministerie, som har lavet en hjemmeside, til udlændinge i Vietnam, med anbefalinger vedr. COVID-19 forholdsregler.
• For vietnamesiskkyndige henvises til Sundhedsministeriets corona-side.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationsside www.coronasmitte.dk kan du finde information om coronavirus/covid-19.

Situationen i Danmark kan følges her.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

Yderligere information for fastboende

Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Se mere her.

Laos

Fra 1.- 20. april vil der ikke længere blive udstedt nogen former for visa til Laos. Læs mere på det laotiske udenrigsministeries hjemmeside her.

Laos har igangsat en lang række nye tiltag for begrænse spredningen af COVID-19.

Fra d. 30 marts er det forbudt for alle der opholder sig i Laos at forlade sit hjem eller hotel uden gyldigt formål, så som lægebesøg, indkøb af dagligvarer eller andre strengt nødvendige gøremål.

Mulighederne for at rejse mellem landes provinser begrænses væsentligt, og alle unødige rejser frarådes. Al passagertransport er midlertidigt suspenderet. Det er forbudt at rejse til områder hvor der er kendskab til at smitte, uden gyldigt grund, så som transport af essentielle varer eller behov for hospitalsbesøg.

Alle internationale grænser lukkes, og kun varetransport med forhåndsgodkendt tilladelse kan krydse grænserne Sager med internationale rejsende som ønsker om at forlade landet, vurderes enkeltvis af Udenrigsministeriet i Laos. Hvis du ønsker hjælp til at rejse ud, skal du kontakte den danske ambassade i Hanoi. Der opstår løbende muligheder for at få folk med på særfly ud af Laos, men vi skal kende til dig og din situation, hvis vi skal kunne hjælpe. 

Restauranter, barer, fitnesscentre og massagesaloner, skal holde lukket, mens banker, apoteker, hospitaler og andre leverandører af essentielle ydelser fortsat kan holde åbent. Offentligt ansatte, som ikke er direkte involveret i at bekæmpe spredningen af COVID-19, skal ikke møde på arbejde fra d. 1.-11. april.

Det er forbudt at samles mere end 10 mennesker og alle kulturelle arrangementer, så som bryllupper, religiøse sammenkomster og nytårsfester aflyses. Begravelser kan fortsat afholdes, dog skal alle deltagere bære maske, holde afstand og have målt deres temperatur.

Restriktionerne er foreløbigt gældende til d. 19 april.