Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Vietnam.

Senest opdateret 27-11-2020 15:00
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Vietnam.

Læs rejsevejledningen for Vietnam og rejserådene i en tid med COVID-19.

Information om konkrete restriktioner i Vietnam opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Vietnam, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Vietnam.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder.

Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser. Læs mere i afsnittene Rejserestriktioner og Lokale restriktioner nedenfor.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Rejserestriktioner

Vietnam har indført indrejseforbud på ubestemt tid.

Følgende persongrupper er undtaget for indrejseforbuddet:

- Vietnamesiske statsborgere
- Diplomater
- Officielle delegationer
- Erhvervsfolk (erhvervsrelaterede indrejser vurderes og godkendes individuelt af de vietnamesiske immigrationsmyndigheder)

De Vietnamesiske myndigheder kræver at specialister, der skal rejse til Vietnam, får foretaget en Real-Time SARS-CoV-2 PCR test 03-07 dage før deres indrejse. En Covid-19 test kan bestilles på www.coronaprover.dk og svaret kan efterfølgende fås ved at logge på https://www.sundhed.dk/. Du kan læse mere om Covid-19 test i Danmark på Politiets hjemmeside www.coronasmitte.dk, der bl.a. også oplyser om, hvordan danskere bosat i udlandet kan blive testet.

Derudover kræves det, at arbejdsgiveren sørger for, at specialisten er dækket af en helbredsforsikring med Covid-19 dækning under opholdet i Vietnam, og/eller forpligte sig til at dække alle omkostninger i tilfælde af, at personen er/bliver Covid-19 smittet og kræver behandling. 

Kontakt den Vietnamesiske Ambassade i København for at søge visum til Vietnam samt ved spørgsmål til indrejseforbuddet til Vietnam.

Læs mere på den Vietnamesiske ambassades hjemmeside.

Karantæneregler

De vietnamesiske myndigheder har indført 14 dages karantæne for personer, der kommer til Vietnam fra udlandet. Det vietnamesiske sundhedsministerium har dog åbnet op for, at personer på  kortere arbejdsrelaterede ophold i Vietnam i nogle tilfælde vil kunne blive fritaget for karantæne. Anmodninger om korttidsophold vil blive vurderet fra sag til sag, og en række regler og restriktioner vil skulle overholdes. Ambassaden afventer yderligere informationer samt en officiel bekræftelse fra det vietnamesiske udenrigsministerium på, hvornår denne ordning forventes at træde i kraft.

Der er også krav om karantæne for enhver der har haft kontakt med en person smittet med coronavirus i Vietnam.

Den vietnamesiske regering har meldt ud, at udlændinge selv skal betale for enhver form for COVID-19 relateret behandling på hospitaler samt omkostninger i forbindelse med karantæne på hoteller. Der kræves dog en særlig tilladelse fra de vietnamesiske sundhedsmyndigheder for at komme i karantæne på et hotel.

De vietnamesiske myndigheder dækker omkostningerne ved karantæne i offentlige karantænefaciliteter, som er meget basale.

Det er forbundet med strafansvar, hvis du ikke følger myndighedernes anvisninger i forbindelse med karantæne.

Interne rejserestriktioner

Det vietnamesiske transportministerium har indført obligatorisk sundhedserklæring for alle passagerer der rejser indenrigs i Vietnam med fly, tog eller bus.

Du kan udfylde sundhedserklæringen online eller via appen ‘Vietnam Health Declaration’.

Du skal helst udfylde erklæringen tidligst 24 timer før afrejse.

Transitmuligheder

Det er ikke muligt at rejse i transit gennem Vietnam.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Vietnam. 

Forsamlingsforbud

Der er ikke forsamlings forbud i Vietnam.

Mundbind

Myndighederne kræver at du bærer mundbind i det offentlige rum i hele Vietnam. Det kan være forbundet med bøde hvis dette ikke overholdes. 

Nedlukning / Genåbning

Der er ikke forbud mod festivaler, sports- og religiøse begivenheder.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Visum og opholdstilladelse

De vietnamesiske myndigheder har indført indrejseforbud på ubestemt tid. Kun vietnamesiske statsborgere, diplomater, officielle delegationer og højtstående eller specialiserede erhvervsfolk kan søge om tilladelse til at rejse ind i Vietnam.

Der udstedes p.t. ikke e-visa. Du kan søge om visum til Vietnam igennem den Vietnamesiske ambassade i København.

Danske statsborgere, som opholder sig i Vietnam, skal kontakte de vietnamesiske immigrationsmyndigheder for at få svar på spørgsmål vedrørende visum og opholdstilladelse.

De vietnamesiske immigrationsmyndigheder har indført mulighed for en automatisk og gratis forlængelse af ophold i Vietnam frem til d. 30. november for udlændinge, der opholder sig i Vietnam pga. COVID-19. Dette gælder for udlændige, som er rejst ind i Vietnam på visumfritagelsesprogrammer, e-visa eller turistvisum fra d. 1. marts 2020. Læs mere på hjemmesiden for de vietnamesiske immigrationsmyndigheder https://xuatnhapcanh.gov.vn/en.

Udlændinge, der er rejst ind i Vietnam før d. 1. marts 2020, kan også blive taget i betragtning til denne forlængelse af ophold, hvis de kan bevise, at de ikke har kunnet forlade landet på grund af COVID-19 pandemien. I disse ekstraordinære tilfælde skal man have en officiel diplomatisk skrivelse fra ambassaden.

Du kan søge om opholdstilladelser igennem de vietnamesiske immigrationsmyndigheder med hjælp fra din arbejdsgiver.

Udrejse af Vietnam

Flere flyselskaber har genoptaget deres internationale flyvninger fra Hanoi og HCMC. Du bør kontakte dit rejsebureau eller flyselskabet direkte for at høre nærmere om udrejsemulighederne fra Vietnam, samt undersøge på de danske ambassaders hjemmesider, om det er muligt at rejse i transit gennem de respektive lande. 

Fly: Asiana Airlines og Korean Airways flyver til Seoul i Korea, hvorfra der er ruter til Europa.   

Singapore Airlines flyver ugentligt fra Hanoi til Singapore hvorfra der er ruter til Europa.

Qatar Airways, flyver nu 4 gange ugentligt fra Hanoi og dagligt fra HCMC. 

Emirates har tre ugentlige afgange fra både Hanoi og HCMC til Dubai. BEMÆRK at Emirates kræver, at man medbringer en Covid-19 test, hvis man skal i transit i Dubai.

Cathay Pacific, og Air France har flere ugentlige afgange fra HCMC.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Hvis du ikke er dansk statsborger eller har fast bopæl i Danmark, gælder der forskellige regler for at rejse ind i Danmark afhængigt af, hvilket land du har bopæl i.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets Hotline vedr. indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Lokale myndigheders hjemmeside:
- Viet Nam Government Portal

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:
- VietnamNews 
- VnExpress 

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Vietnam inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Afghanistan eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

 

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Laos

Der er fortsat meget begrænsede flyafgange til og fra Laos. Du opfordres til at kontakte et rejsebureau eller Lao Airlines for at få hjælp til at arrangere din rejse ud af Laos. Du er velkommen til at kontakte den danske ambassade i Hanoi, så vi kender til dig og din situation og kan videregive eventuelle informationer om kommercielle fly ud af Laos, som vi måttet have.

Fly ud af Laos:

• Lao Airlines planlægger løbende fly fra Vientiane til Seoul, hvorfra der er transitmuligheder til Europa og Danmark. Kontakt Lao Airlines.

• Lin Travel Service Co. Ltd. planlægger i november og december samarbejde med AirAsia to fly fra Vientiane til Kuala Lumpur, hvorfra der ligeledes er transit muligheder til Europa og Danmark. Lin travel Service Co. Ltd. kan kontaktes på: +856 (021) 218-707 eller lintrvl@gmail.com og har adresse 234, Rue Hanoi, Ban Anou i Vientiane.

• Tway Air planlægger ligeledes fly fra Vientiane til Seoul, hvorfra der er transitmuligheder til Europa og Danmark.

Er man i Laos og planlægger at forlade landet, skal man kontakte den danske ambassade i Hanoi, som via den tyske ambassade i Laos, kan hjælpe med at informere de laotiske myndigheder om, at man ønsker at forlade Laos.

Rejserestriktioner:

Der vil fortsat som udgangspunkt ikke blive udstedt visa til personer, som kommer fra, eller for nyligt har passeret igennem, lande med COVID-19 udbrud. Undtaget er dog diplomater, medarbejdere i internationale organisationer, forretningsfolk, eksperter og autoriseret udenlandsk arbejdskraft. Visa udstedelse til disse persongrupper skal dog godkendes af komiteen for COVID-19 forebyggelse og kontrol. Alle der får tilladelse til at rejse ind i Laos skal testes for COVID-19 og i 14 dages karantæne på et hotel eller på et sted anvist af myndighederne. Du kan læse mere herom på det Laotiske Udenrigsministeriums hjemmeside på dette link.

 Alle forsamlinger skal fortsat følge reglerne for social distancering og alle skal fortsat iværksætte COVID-19 forebyggende tiltag, såsom at bære mundbind og bruge hånddesinfektion.

Der er ikke udgangsforbud i Laos.

Alle internationale landegrænser vil fortsat være lukkede, og det er forbudt at bevæge sig ind og ud af Laos med mindre man har en særlig tilladelse, hvilket f.eks. gives til chauffører af varetransporter.

Læs mere på det laotiske udenrigsministeries hjemmeside.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.