Gå til indhold

Røveri tyveri og mistede dokumenter

Mistede penge og dokumenter: Husk politianmeldelse

Penge

Pas godt på dit kreditkort - og vær forsigtig, når du bruger det.

Mister du dit kreditkort eller dine penge - og har du ikke mulighed for at arrangere en almindelig bankoverførsel eller en overførsel via et pengeoverførselsbureau - kan danske ambassader og konsulater i de fleste tilfælde hjælpe med en pengeoverførsel. Men kun til brug for hjemrejse og kun, hvis der er nogen i Danmark, der vil lægge ud for dig.

Det kan være din familie, venner, din bank, dit forsikringsselskab eller din arbejdsgiver, som må indbetale det beløb, du har brug for, til Udenrigsministeriet i København. Når ambassaden eller konsulatet har fået sikkerhed for beløbet fra Udenrigsministeriet, får du pengene udbetalt i lokal valuta. Denne service koster den gældende timepris, som kan findes på Udenrigsministeriets side her.

Danske kreditkort kan spærres hos Pengeinstitutternes Betalings Service, PBS, på telefon (+45) 4489 2929 (døgnåbent) eller via din bank.

Pas

Mister du dit danske pas, kan danske ambassader og konsulater udstede et dansk midlertidigt pas, som koster den gældende timepris i følge Bekendtgørelsen
om betaling for tjenestehandlinger i udenrigstjenesten, og som kan findes her. Hvis der ikke er en dansk ambassade eller et dansk konsulat i det pågældende land, vil du kunne få udstedt et særligt EU-nødpas på et andet EU-lands ambassade eller konsulat.

Vær opmærksom på, at såvel det danske midlertidige pas som EU-nødpasset er tidsbegrænsede rejsedokumenter. Der er ikke samme sikkerhed for, at disse dokumenter vil blive anerkendt af udenlandske myndigheder, som tilfældet er for det almindelige pas. Det midlertidige danske pas og EU-nødpasset er først og fremmest beregnede til at gøre det muligt at rejse hjem.

Husk at henvende dig på den lokale politistation for at anmelde dit pas som stjålet eller bortkommet – og husk at få kvittering fra politiet. Ambassaden og dit forsikringsselskab skal bruge politianmeldelsen.

Hvor skal du henvende dig?

Husk at henvende dig på den lokale politistation for at melde dit pas stjålet eller bortkommet, og husk at få en kopi af anmeldelsen eller en kvittering fra politiet. Ambassaden eller konsulatet og dit forsikringsselskab skal bruge politianmeldelsen.